December 2022

December 2022

Wekelijks ontbijt aan de Dunne Bierkade

De kou is ingetreden. Bij binnenkomst merken we dat de tafels met kleding snel worden afgezocht, maar de meeste warme kleding is de afgelopen weken al uitgedeeld. De 5 mutsen zijn snel weg. Een enkeling krijgt een skibroek, maar die had er de vorige week ook om gevraagd. Hij slaapt in een tuinhuisje ‘ergens’, heb ik begrepen. Het zijn moeilijke maanden.

De thee gaat harder als het koud is, zo leren de afgelopen weken en dat is nu ook zo. We ontvangen zo’n 45 gasten, waarvan de meeste wekelijkse bezoekers zijn. Ook een aantal geinteresseerden in het ontbijt, die de moeite nemen om aandacht te geven aan deze groep. Dat wordt (door de meesten) gewaardeerd. Aan het einde van de maaltijd kan ik wat uitleggen over het project. Dat we zonder subsidie voor het eten en zonder betaalde medewerkers willen uitdelen aan de armsten van de stad. Om hun een plek te geven waar ze even tot rust kunnen komen, om ze even een moment te laten ervaren dat ze er mogen zijn, om iets te laten zien van Gods liefde.

Er is tijd om te bidden met een enkeling, maar deze zaterdag ben ik vooral bezig met de afwas. We spreken niet heel duidelijk af wie wat doet, maar iedereen zet zich in.

We kunnen deze maand ook net iets meer bieden, vanwege betrokkenheid van anderen bij het werk. Het naastgelegen restaurant wil een maaltijd verzorgen ivm Kerst, vanuit een gemeente in het Westland worden (net als ze vorig jaar deden) Kerstpakketjes aangeleverd en de groep die ook in de zomer het ontbijt verzorgt, heeft aangeboden wat extra’s doen in het winterseizoen. Als ik het vergelijk met de lockdown van vorig jaar deze tijd, word ik blij van de mogelijkheden nu, goede contacten in de buurt en de inzet van iedereen. Het is hartverwarmend en zo mag ook onze boodschap steeds zijn in de (nu ook letterlijk) koude wereld om ons heen.

Heb je het op uw hart om het werk onder Haagse daklozen en asielzoekers praktisch te ondersteunen, kijk dan eens de kast na. Ophalen kan, voor wie het niet kan komen brengen. Het gaat voornamelijk om herenkleding, leeftijd tussen de 30 en 55. Er is veel vraag, maar we kunnen niet uitdelen wat we niet ontvangen. Een keer meehelpen? Van harte welkom!

Wil je bidden? Bedenk dat iedereen zo zn rugzakje heeft, maar voor deze groep is die vaak extra zwaar. Terugkerende thema’s zijn gebroken relaties, schaamte en gebrek, verslaving, lichamelijke moeilijkheden en ook heel veel stress. Daar kunnen we tegenover stellen dat er een liefhebbende Vader is in de hemel. Zijn Zoon Jezus heeft aan het kruis geleden onder schuld en schande. Om ons leven te bieden, vrijheid en rust. Ik moet vaak denken aan deze Bijbeltekst: “Maar als iemand zondigt, hebben wij een rechtvaardige advocaat die ons verdedigt bij de Vader: Jezus Christus. Hij nam de straf voor onze zonden op Zich en verzoende ons zo met God. Hij is het offer voor onze zonden en niet alleen voor de onze, maar ook voor die van de hele wereld.” (eerste brief van Johannes aan het begin van het tweede hoofdstuk uit ‘Het Boek’). En bidt voor ons dat we steeds de juiste houding hebben ten opzichte van onze gasten.

Financieel ondersteunen kan ook. Ter indicatie: een maaltijd (zowel ontbijt als de warme maaltijden die we meegeven) kost ongeveer 1 euro. Je kunt een gift overmaken op rekening NL97 INGB 0000 0924 61 tnv Stichting Lokaal Dunne Bierkade ovv ‘Projecten daklozen’ of bijvoorbeeld de menukeuze “Geef Een gift” op deze website. De Stichting heeft een ANBI status waardoor giften in aanmerking komen voor belastingaftrek.

Op woensdagavond 28 december wordt het jaar afgesloten met een feestelijke maaltijd met een kersttintje. Het restaurant ‘Kaai 13’, onze buren op de Dunne Bierkade, neemt de voorbereiding en het koken voor hun rekening.

Dank aan dit team dat een geweldige maaltijd heeft klaargemaakt.
Dank ook aan alle giftgevers die de inkopen mogelijk hebben gemaakt.
Dank aan de vrijwilligers die op de avond zelf hebben geholpen.
Dank God, het werd een hele mooie avond.

De kleine zaal is feestelijk aangekleed in een restaurantopstelling. Er wordt een heus driegangendiner geserveerd! Om 17:30 u. zit de hal al vol gasten: bezoekers van het zaterdagontbijt, maar ook ons onbekende gezichten. De vrijwilligers, nieuwe en oudgedienden, nemen tijd voor een korte bidstond en spreken de gang van zaken door. “Neem vooral ook tijd voor een persoonlijk woord met de gasten,” wordt iedereen op het hart gedrukt. Als de deuren opengaan zijn meteen alle stoelen bezet, ook de banken aan de zijkant van de zaal raken vol. Dat betekent dat er rond de 35 gasten zijn. Er wordt met aandacht en instemming geluisterd naar een kort Bijbelgedeelte en het gebed. Daarna komt het eerste gerecht op tafel. Pompoensoep met een broodje met truffelmayonaise. Het hoofdgerecht bestaat uit stoofvlees met puree van zoete aardappel, champignons en haricots verts. En als toetje huisgemaakte koek, met stoofpeer en chocoladesaus. De sfeer is gezellig en gemoedelijk. De gasten zijn zeer te spreken over het eten. Complimenten aan het keukenteam van Kaai 13! De zusters van de Afrikaanse kerk verzorgen een onderdeel in het programma, met liederen en een korte overdenking. Rond 20:00 u. gaan de laatste gasten weg, het donker in. Met een gevulde maag, en -bidden we- ook met een gevuld hart.

Een tweetal reacties van bezoekers: “Wat een mooie avond! En dan bedoel ik niet het eten. Ja dat was bijzonder want we hadden iets als nasi of bami verwacht. Maar wat ik bedoel is het complete plaatje. Het was een echte Kerstviering met geestelijk voedsel, waarbij het eten een bijrol speelde.
En: “Het zingen was zo mooi! Het was net of de zangers oplichtten bij het zingen. Het raakte me. Hebben jullie hier ook kerkdiensten op zondag?

Met dank aan de Hemelse Vader die in alles heeft voorzien! Dat kan als een vroom nawoord klinken, maar voor de vaste medewerkers is het een realiteit die we steeds weer beleven. Als het Zijn wil is, voorziet Hij in alles, van gezondheid, tot aan voldoende helpende handen. Vooraf is onbekend hoeveel gasten komen. De vraag: “Zal er genoeg eten zijn voor iedereen?” kan spannend zijn, we hebben geen agenda of planning hoeveel gasten er zullen komen. Maar er is in alles voorzien! Zelfs om nog wat mee te geven aan mensen die de nacht buiten doorbrengen.

Reacties zijn gesloten.
© 2024  Vergadering van gelovigen Den Haag - hosting door NowIC Webservices